Inspiration til bagning

Tips til bagning

  • Hvis der bruges tørgær i stedet for frisk gær, husk at blande tørgæren i melet i stedet for at opløse det i væsken
  • Ved brug af røremaskine, kan væsketemperaturen godt være lavere end 37 grader, da energien fra røremaskinen er med til at aktivere gæren.
  • Tilsæt aldrig salt eller sukker direkte på gæren, det trækker væsken ud af gærcellen og forringer hæveevnen.
  • Opløs ikke gæren sammen med fedtstof, da dette kan lægge en hinde om gærcellen, så bliver hæveevnen dårligere.

Opskrifter

Rugboller

Ingredienser:

  • 600 g Hvedemel
  • 400 g Rugmel
  • 150 g Solsikkekerner + lidt til pynt
  • 20 g Salt
  • 15 g Sukker
  • 40 g Gær
  • 20 g Malt (kulør kan bruges i stedet for)
  • 8 dl vand

Fremgangsmåde:

  1. Gæren opløses i vandet og de øvrige ingredienser tilsættes
  2. Ælt derefter dejen i ca. 8 minutter
  3. Dejen skal hæve tildækket i 1 time
  4. Dejen deles i 20 stykker som formes til boller og sættes på en bageplade
  5. Bollerne skal hæve tildækket i yderligere ca. 1 time
  6. Pensles med vand og drysses med solsikkekerner
  7. Bollerne bages i en forvarmet ovn ved 220 grader i 15-20 min

Speltbrød

Ingredienser:

  • 800 g Sigtet speltmel + lidt til pynt
  • 200 g Fuldkorns speltmel
  • 20 g Salt
  • 20 g sukker
  • 30 g gær
  • 6,5 dl vand

Fremgangsmåde:

  1. Gæren opløses i vandet og de øvrige ingredienser tilsættes
  2. Ælt derefter dejen i ca. 8 minutter
  3. Dejen skal hæve tildækket i 1 time
  4. Dejen deles i 3 stykker og formes til kugler der drysses med speltmel
  5. Snit et dybt kryds i brødene og sæt dem på en bageplade
  6. Brødene skal hæve tildækket i yderligere ca. 1 time
  7. Brødene bages derefter i en forvarmet ovn ved 220 grader i 25-30 min

Fuldkornsbrød

Ingredienser:

  • 800 g fuldkornsmel
  • 200 g hvedemel
  • 20 g salt
  • 20 g sukker
  • 40 g gær
  • 7,5 dl vand

Fremgangsmåde:

  1. Gæren opløses i vandet og de øvrige ingredienser tilsættes
  2. Ælt derefter dejen i ca. 8 minutter
  3. Dejen skal hæve tildækket i 1 time
  4. Dejen deles i 3 stykker og formes til kugler der sættes på plader der er drysset med fuldkornsmel
  5. Brødene skal hæve tildækket i yderligere ca. 1 time
  6. Brødene vendes og sættes på en ren bageplade
  7. Brødene bages derefter i en forvarmet ovn ved 220 grader i 25-30 min

Ciabatta

Ingredienser:

  • 1000 g Hvedemel
  • 20 g Salt
  • 10 g Sukker
  • 40 g Gær
  • 8 dl vand

Fremgangsmåde:

  1. Gæren opløses i vandet og de øvrige ingredienser tilsættes
  2. Ælt derefter dejen i ca. 10 minutter dejen skal være elastisk
  3. Dejen skal hæve tildækket i 2 timer
  4. Dejen vendes ud på et bord drysset med durummel, og skæres i de ønskede stykker, stykkerne sættes på pladen med siden med mel opad
  5. Ciabattaen skal hæve 30 min
  6. Bages i en forvarmet ovn ved 230 grader i 15-20 min alt efter størrelse på brødene
Bredstrupvej 33 • DK-8500 Grenaa • Denmark • CVR: 30921860
Tlf: +45 8758 2400 • Fax: +45 8632 3231 • Email: infogrenaa@lallemand.com
Fakturaer og kontoudtog kan sendes til: fakturagrenaa@lallemand.com